Общо 82,9% от българите имат собствено жилище, а от чужденците

...
 Общо 82,9% от българите имат собствено жилище, а от чужденците
Коментари Харесай

Българите със собствено жилище намаляват

 Общо 82,9% от българите имат лично жилище, а от чужденците в страната парцел имат близо 63%, оповестяват от Евростат. От предходни статистически данни излиза наяве, че през 2014 година българите със лични жилищата са били 84%. В началото на прехода, съгласно разбори на Световната банка, над 95% от българите са обитавали лични парцели. Нашата страна сега е на шесто място измежду страните в Европейски Съюз по този индикатор. На първо място е Румъния с 96,1%, следвана от Словакия с 90,3%, Литва с 89,9% и Унгария с 88,2%.В дъното на тази ранглиста са водещите европейски стопански системи като Германия, където притежателите на жилища са 52,5%, Австрия - 57,2%. Над тях е Дания с 63,3%, Англия с 64,8%, Франция с 65% и Холандия с 67%. 
Във всички страни членки делът на чужденците със лично жилище е по-малък от този на притежаващите парцел локални поданици като се изключи Естония. Там чужденците със личен парцел са 85,4% при дял от 81% за локалните. Обратната е обстановката в Австрия, Гърция и Италия, където делът на локалните поданици със личен дом надвишава най-малко три пъти каузи на чужденците с парцел, а в Словения - четири пъти.

Спадът на % на живеещите в лично жилище у нас се изяснява с обстоятелството, че от ден на ден хора мигрират в огромните градове, като за определяне те ипотекират жилищата си. Друга измежду аргументите е, че хората, които са решили да закупят лично жилище, го вършат посредством ипотечен заем, което също не се регистрира като тяхно до цялостното му придобиване. 
Погледнато по този метод, може да се направи разделяне сред по-старите и по-новите членки на Европейски Съюз. Причините за него се коренят както в културните разлики, по този начин и в миграцията на хора през последните години. Логично е страните, приемащи мигранти, да са с по-нисък дял на лицата, живеещи в лични жилища. Дори от страните с негативна миграция. Общата наклонност за понижаване на хората, обитаващи лични парцели, не се отнася за страни, като Люксенбург, където те са се нараснали с 4,4%, Франция с растеж от 3%, Полша, Чехия, Хърватия и Малта, където притежателите на жилища са нарастнали с 2,2%, регистрират от Евростат.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР